In dit artikel

Een moestuin leg je bij voorkeur aan op een zonnige plek. En ben je een zonaanbidder, dan wil je vast geen terras dat wordt overschaduwd door bomen. Wil je een tuinontwerp tekenen dat precies bij jullie past, dan zul je moeten weten waar op welk moment van de dag de zon staat. In het online tuin tekenprogramma is een heel handige functionaliteit opgenomen. Je kunt de zon en de schaduw eenvoudig simuleren en instellen in je tuinontwerp

Video: zon en schaduw simulatie in je tuinontwerp

Bekijk de video hoe je de zon- en schaduw kan simuleren in jouw ontwerp.

Tip
Bepaal de Noord-Zuid-richting van je woning en tuin. Linksboven verschijnt de Noordpijl in beeld. In het online tekenprogramma kun je eenvoudig switchen van kijkrichting: noord, zuid, oost, west en bovenaanzicht. De zuidrichting van je tuin is de zonkant. 

Waar?
In de 3D-weergave kun je perfect simuleren wat de zon- en schaduwkant van je tuin is. Zoom in door te scrollen. Je ziet de schaduwval van bomen en gebouwen vanzelf verschijnen.

Handig!
Naast zon en schaduw zijn de windrichting en regenrichting van belang. Wil je bijvoorbeeld een veranda bouwen waar je lekker beschut kunt zitten, plaats deze dan niet pal op de wind. Of ontdek je dat je juist een tuin hebt die vol op de wind ligt? Kies dan voor planten die hier goed tegen kunnen, zoals vedergras. Bekijk bovenstaande video met extra instructies en leer, naast het simuleren van de zon- en schaduwstand, meer over de windrichting en regen.

Leaf5Leaf6